Jídlem proti nachlazení

zpět na seznam článků

26.9.2018 19:43 - Ing. Iva Rychnovská


Zázvor, citron, med - nepřekonatelná trojka.

Podzim a nemoci

Přišlo náhlé ochlazení a přechody teplot mnohým z nás neudělají dobře. Chřipka, nachlazení, nepříjemné bolesti krku i kloubů jsou častou součástí podzimního období. Ne vždy je ale potřeba do sebe sypat hromadu prášků - stále připomínám, že zdraví je založené na tom, co jíte. Proto i správně doplněný jídelníček vám může hodně pomoci předejít různým potížím. Nepodceňujte situaci a denně zařaďte do jídelníčku 1-2 z níže uvedených tipů pro podporu imunity.

Křen

Křen je velmi posilující účinek na naši obranyschopnost. Obsahuje dostatek důležitých živin a má antibiotický účinek. Křen dokáže v našem těle účinně eliminovat infekce a je výborným doplňkem léčby při nachlazení, angíně a chřipce.V případě nemocí spojených s kašlem a rýmou nám ale křen prokáže ještě jednu skvělou službu. Jeho silice rozpouštějí usazený sekret na sliznicích dýchacích cest - jak v nosních dutinách, tak v plicích a průduškách. Tento účinek pocítíme už při jeho krájení či strouhání, projevuje se typickým slzením, stejně jako u cibule.

Křen s medem

Křen najemno nastrouháme a  2 lžíce křenu smícháme se lžící medu. Užívat bychom pak měli 3 x denně jednu čajovou lžičku, u dětí dávku raději o něco snížíme. Už za moment po jeho konzumaci pocítíme, že se nám spouští rýma, snadněji odkašláváme a lépe se dýchá.

Iva radí...

Jablečný křen
"Moje babička mi už několik let dělá jablečný křen, vynikající pochoutku, která je perfektní prevencí. Promícháme 3 lžíce strouhaného křenu, 2 nastrouhaná jablka a šťávu z půlky citronu. Vše promícháme a podáváme samotné jako medicínu nebo přílohu k vařenému masu."

Ing. Iva Rychnovská, výživový poradce ve Food Life

 

 

Cibule

Snad nejlepším lékem proti nachlazení a následnému kašli je cibule.

Cibulový sirup

Nakrájíme 3 cibule na kolečka. Postupně je vrstvíme do nádoby a prosypáváme cukrem (nejlépe třtinovým). Nakonec přikryjeme a necháme odstát. Za několik hodin pustí cibule šťávu, kterou slijeme do skleničky. Sirup podáváme při kašli několikrát denně po lžičkách.

Cibulový čaj

Do 200 ml vroucí vody dáme na 5 minut vařit 2 nadrobno nakrájené cibule. Necháme 10 minut vyluhovat, scedíme a osladíme medem. Pijeme několikrát denně.

Med

Při onemocnění je med neocenitelný. Nejenže dodává tělu dostatek důležitých  látek, energie, ale navíc na rozdíl od rafinovaného cukru, nepřekyseluje náš organismus. Med je považován spolu s česnekem za jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik, je známý především svojí schopností ničit bakterie. Předtím, než lidé začali používat chemicky vyrobená antibiotika, med byl nedílnou součástí domácí lékárny.


Med a česnek jsou silná antibiotika.

Česnek

Nejuniverzálnějším lékem se zdá být česnek, který dokáže jako přírodní účinné antibiotikum, má antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky. Je také považován za účinný imunitní stimulant. Česnek bychom měli v období zvýšeného výskytu infekce konzumovat co nejčastěji. Ať už jako speciální česnekovou pochoutku, nebo přidáním do polévek, omáček či salátů. Jeho nepříjemný odér můžeme zmírnit tím, že se po jeho konzumaci napijeme mléka.

Česnečka

Zeleninu nakrájíme na drobné kousky (200 g brambor, 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, 2 cibule). V hrnci rozehřejeme lžičku oleje a lžičku másla nebo ghí, orestujeme zeleninu, osolíme, opepříme, přidáme vývar nebo bujón a zalijeme vodou. Vaříme do měkka. Mezi tím na pánvi na lžičce másla opečeme na kostičky nakrájený žitný chléb. Nakonec do polévky přidáme 10 stroužků česneku, podle chuti majoránku a na talíři posypeme krutony a petrželí (bohatý zdroj vitaminu C).


Česnek je výborný i pečený.

Citróny a další zdroje

Během infekce je velmi důležitý přísun dostatečného množství vitaminu C. Nejlepší je podávat ho formou potravin - konkrétně citrony, kiwi, pomeranče nebo kysané zelí.

Citrónové kloktadlo

Vymačkáme štávu z jednoho středně velkého citronu a kloktá ji. Nakonec polykneme. Opakujeme 2 až 3x denně.

Teplá citronáda

Šťávu ze 2 citronu smícháme ve vysoké sklenici s 2 lžícemi třtinového cukru a zalijeme teplou vodou. Přidat můžeme i šťávu z jednoho pomeranče. Pijeme každé ráno před snídaní během celého zimního období.

Iva radí...

Citrónové rozinky
"Balíček rozinek spaříme horkou vodou a dáme do malé misky. Na ně vymačkáme šťávu ze 2 citronů a necháme několik hodin nasáknout a nabobtnat. Vitamin C se naváže na hroznový cukr a má pak větší účinek v našem organismu. Každodenní "zobání" těchto rozinek je skvělou prevencí proti infekci."

Ing. Iva Rychnovská, výživový poradce ve Food Life

 

 

Zázvor

Nemohu opomenout úžasný zázvor. Perfektně prohřeje organismus a dokáže organismus zbavit příznaků chřipky a nachlazení, pokud zasáhnete včas. Tento přírodní lék s protizánětlivými a antibakteriálními účinky vás ochrání proti virózám, ale také pomůže při potížích se žaludkem a zažíváním.

Zázvorový čaj

Nejúčinnější je klasický zázvorový čaj s medem a citronem - zázvor nastrouhejte najemno, zalijte horkou vodou a nechte 5 minut luhovat. Přidejte štávu z citronu a oslaďte medem.


Zázvor jednoduše oloupejte, zalijte horkou vodou a přidejte med a citron.

 

Nedaří se vám snížit váhu? Jděte na jistotu. Kontaktujte výživovou poradkyni Ing. Ivu Rychnovskou:

 

Kontaktní formulář

 
 
      Položky označené * je nutno vyplnit.
 
  Kolik je jedna mínus jedna? (slovy):  

 


Zdravé a vyvážené recepty přímo od výživového poradce!

 

Google Plus

Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti

Čtěte také:

Diskuze:

Položky označené * je nutno vyplnit.
Kolik je jedna mínus jedna? (slovy):

Kontakt
Ing. Iva Rychnovská
  • výživový poradce
  • sportovní dietolog

E: rychnovska@food-life.cz
T: 724 821 680

Adresa:
Sokolovská 95
186 00, Praha 8
(tram a metro Křižíkova)

mapa zobrazit mapu