Rubriky
Recepty

Low carb: Cuperník

Jestli je nějaký recept notoricky skloňovaný v období dozrávání cuket, je to kromě cuketových bramboráků CUPERNÍK. S blížícími Vánocemi navíc oceníte nejen jeho výtečnou chuť, ale i použití perníkového koření, které náramně provoní váš byt. Vaši blízcí vás pak budou na kolenou prosit, abyste ho dělali každý týden! Tento cuperník je navíc dvoupatrový, přičemž první patro jest z cukety a chutná jako vláčný perník a druhé patro je z hořké čokolády a smetany.

Co budu potřebovat na perník:

  • 250g nastrouhané cukety (bez slupky a bez jadřince)
  • 2 vajíčka
  • 130g mandlové mouky
  • 3 lžičky holandského kakaa
  • 2 lžičky koření do perníku
  • citronová kůra
  • 3 lžíce erythritolu

Co budu potřebovat na čokoládovou vrstvu:

  • 100g hořké čokolády
  • 1 zakysanou smetanu
  • kokos na posypání

Jak postupovat?

Veškeré sypké suroviny spolu dobře promíchejte, poté přidejte cuketu, citronovou kůru a vajíčka a znovu vše promíchejte. Troubu si předehřejte na 170° a cuperník vložte do vyššího plechu. Pečte cca 30 minut. Poté, co perník vyndáte z trouby, jej nechte odpočívat a mezitím si připravte směs na potření.

Čokoládu si nejdřív nalámeme na menší kousky a poté ji necháme rozpustit ve vodní lázni. Pomalu do ní přimícháme zakysanou smetanu. Když je směs perfektně hladká, tak ji naneseme na vychladlý cuperník a posypeme kokosem. Můžeme servírovat!