Rubriky
Aktuality

Moderní trendy ve food stylingu

Food styling je pro fotografy, ale i pro kuchaře špičkových restaurací vysokoškolské umění. Jedná se o způsob, jakým je jídlo na talíř naservírováno, aby bylo dosaženo toho největšího estetického dojmu. Zajímavé je, že až donedávna nebyla o food stylingu napsána jediná kniha a i michellinští kuchaři si své tajemství servírování nechávají pro sebe a rozhodně se nevěnovali sepisování návodů pro ostatní.

Fotografie není pravda

První důležitý fakt, který jsem se při fotografování jídla naučila, je to, že fotografie je naprostá lež, ať už fotíme cokoliv. Ty nejšťavnatější burgery a nejkřupavější kuřátka jsou téměř vždy syrové podvrhy. Perfektní zmrzlina, která se nikdy nerozpustí je z bramborového škrobu a orosené kapky na sklenici piva rozhodně nejsou způsobené správným vychlazením.

Pokud chcete fotografovat výtečná a hlavně PRAVDIVÁ jídla, nesnažte se dosáhnout perfekcionalizmu reklamních fotografií. Jak říkala moje babička “drobné nedostatky jsou základním znakem poctivé domácí práce.”

Světlo na prvním místě

Ne nadarmo si fotografové mezi sebou přejí dobré světlo. Pokud chcete svojí fotografii posunout úplně na jinou úroveň, dopřejte si kvalitní osvětlení a nepokračujte již s nekvalitním LED páskem kuchyňské linky nebo s nedostačující lampičkou.

Profesionálové fotí často se zábleskovými světly, nicméně pro denní focení je nutné mít něco skladného, jednoduchého na ovládání a dávající co nejpřirozenější světlo. Proto doporučuji světla trvalá, ať už žárovková nebo LED. Já sama používám LED ring se zrcátkem značky Photon Europe, který dává nádherné světlo a lze s ním udělat i krásný portrét kuchařky. 🙂 Je skvělý i na nahrávání videí, pokud se chystáte proniknout do světa youtube!

Není pozadí jako pozadí

Pokud nemáte doma vhodnou plochu, kde byste své pokrmy mohli fotografovat, zkuste na půdě vyhrabat pár zašlých dřevěných fošen a zrenovovat je. Kamenité povrchy nejsou tak snadno k dostání, vzhledem k dnešním cenám a málokde najdete perfektní hladký povrch. I to se dá vyřešit vcelku levně, a to zakoupením tzv. flat-laye. Existují v různě mramorovaných, ale i betonových a kameninových površích.

Kde se tedy food stylingu naučit?

Nejlépe okoukáte food styling od špičkových kuchařů, ale ruku na srdce – kdo z nás má možnost zajít si několikrát týdně do čtyř nebo pětihvězdičkových restaurací, objednat si několik chodů a poté se inspirovat jejich vzhledem. První možností je samozřejmě nastudování podávání na internetu. Zdrojem mohou být samozřejmě samotní kuchaři, kterých je na youtube jako máku, ale existují i speciální food-stylingové kanály, jako například Food Photography and Styling, kterou provozuje Bianca Brandon-Cox.

Další alternativou, jak se o food stylingu dozvědět víc, je perfektní publikace, kterou jsem si měla tu čest několikrát prolistovat, a jejíž název je Food Styling od jisté Dolores Custer. Kniha je pouze v angličtině a není z nejlevnějších. Na internetu za ní zaplatíte kolem 2000 Kč vč. DPH. Nicméně navzdory její ceně je to perfektní knížka s nestárnoucími tipy a triky.

Food styling z první ruky

Pokud se chcete stát opravdovým přeborníkem ve světě food stylingu a food fotografie, mám pro vás dobrou zprávu. Nedávno byl totiž na portálu tipyjakfotit.cz zveřejněn zbrusu nový kurz profesionálních technik fotografování jídla s Filipem Obrem, který krom různých fotografických fint vede i rozhovor s přeborníkem ve food stylingu Franco Luisem z hotelu Hilton.